U bent hier:

Hazelnoten te kort, Turkije heeft lage productie

21/12/2021

Door een tekort aan hazelnoten uit Turkije komt de productie van Nutella in het gedrang geeft een nieuwsbericht geplaatst op 20 december 2021 op newsmonkey. Goed nieuws om meer hazelnoten aan te planten in Nederland!

Experts vrezen een tekort aan Nutella door crisis in Turkije. Liefhebbers van Nutella kunnen misschien maar beter een voorraad inslaan. Experts vrezen namelijk dat er binnenkort mogelijk een schaarste komt van deze populaire choco. Reden daarvoor is een crisis in Turkije, de grootste hazelnootproducent ter wereld.

Het gaat niet goed met de Turkse economie. De Turkse lira is al enige tijd in vrije val en aangezien president Recep Tayyip Erdoğan blijft vasthouden aan een lage rente, lijkt de crisis in het land de komende tijd alleen maar groter te worden. Hazelnoten te kort; Een domino-effect zorgt er nu voor dat de lage Turkse lira niet enkel in het land zelf voor problemen zorgt, maar ook tot ver daarbuiten. Een van de zaken die geraakt worden door de crisis in Turkije zijn hazelnootboeren. Zij klagen dat geïmporteerde producten zoals kunstmest en zaden duurder zijn geworden om aan te kopen, waardoor velen minder hazelnoten kunnen produceren. Turkije produceert 70 procent van de hazelnoten ter wereld. Een verlaagde productie in het land zorgt dus voor een enorme impact. “De wereld staat aan de rand van een hazelnoottekort”, zegt Turgan Zülfikar, een in de Verenigde Staten gevestigde consultant die Turkse bedrijven adviseert over de Amerikaanse markt, aan The Wall Street Journal.Nutella; Eén derde van de geëxporteerde hazelnoten uit Turkije worden opgekocht door Nutella. Het Italiaanse bedrijf gebruikt hazelnoten niet enkel in zijn choco – die eigenlijk een hazelnootpasta is -, maar ook bij het maken van Kinder Bueno en Ferrero Rocher. Nutella zelf wenste voorlopig niet te reageren op de Turkse crisis, maar in het verleden probeerde het bedrijf al zijn afhankelijkheid van Turkije te verminderen door lokale boeren te stimuleren om hazelnoten te produceren.